Kanaelzicht


 

  • Programma: Herontwikkeling site papierdeegfabriek aan het Willebroekkanaal met 111 woonentiteiten en ondergronds parkeren

  • Ligging: Willebroek, BE

  • Jaar: 2016

  • Bouwheer: Odebrecht

  • Oppervlakte: 17000 m²

  • Status: Uitvoering


 

Het project bevindt zich op de site van een voormalige papierdeegfabriek te Willebroek die in 1806 werd opgericht door Louis De Naeyer. Het project dat hier wordt gerealiseerd kenmerkt zich door de inplanting van vijf kwalitatieve bouwvolumes met een extravert karakter waarbij veel aandacht werd besteed aan de uitstraling van de gevels en volumetrie. Grote terrassen en raampartijen zorgen voor een prachtig zicht en maximale licht toetreding. De onderlinge configuratie van de gebouwen leent zich om tussen en langs de gebouwen te circuleren zodat alle wegen, pleintjes en buitenruimten met elkaar verbonden zijn voor de bewoners. Zo ontstaat er ook een natuurlijke relatie tussen de diverse omliggende bebouwingen en percelen. Het verhoogde groene binnengebied wordt ingericht als gemeenschappelijke open ruimte toegankelijk voor alle bewoners. Door de oriëntatie van de woningen ontstaat een op zichzelf staande gemeenschap, maar met een duidelijke relatie naar de omliggende omgeving. De gebouwen openen zich naar het nieuwe stedelijke plein, het kanaal en de monumentale hefbrug om de sociale integratie en coherentie te bevorderen.