KAS - Kunstencentrum aan de stroom


 

  • Programma: Multifunctionele kunstencentrum met een woonst

  • Ligging:Wandeldijk Strand Sint Anneke, Antwerpen Linkeroever

  • Jaar: 2013

  • Oppervlakte: 650 m²

  • Status: Uitgevoerd


 


Het hedendaagse gebouw KAS, Kust Aan de Stroom, is met zijn ongewone architectuur een nieuw herkenningspunt op de Plage en geldt als katalysator voor de buurt. 

De huidige Wandeldijk is een geheel van architecturale extremen. Het nieuwe atelierpaviljoen fungeert als een baken op de bestaande dijk door haar heldere architectuur wat samen met ingetogen materiaalgebruik heeft geleidt tot een geslaagde integratie in deze omgeving. Een ingetogen gebouw maar toch aan¬wezig, een transparante black box maar toch toegankelijk. 

Van voor-en achtergevel is hier geen sprake, door de evenwaardige uitwerking heeft het KAS twee kopgevels. Een ongedefinieerde gestructureerde gevel van glas kadreert en weerspiegelt de lucht, het strand, de Schelde en haar oevers. De glazen vlakken leggen doorheen het lege gebouw de link tussen het park en het water. 

De zijgevels bepalen de verschijningsvorm en de oriëntatie van het paviljoen. Waar nodig vormen ze, door het doorlopend latwerk voor de ramen voor meer rust en privacy. Waar gewenst, geven de ramen directe toegang tot de evenementactiviteiten. Open waar het moet, gesloten waar het kan.